Hoe werkt een solar lamp in 2024?
Zoals de naam al verraad worden solar lampen opgeladen door zonne-energie. Simpel gezegd, solar verlichting maakt gebruik van zonnecellen die in staat zijn om zonlicht om te zetten in elektrische energie. Deze energie wordt overdag opgeslagen in een batterij. Als het donker wordt zal deze energie gebruikt worden om de verlichting te laten branden. Door gebruik te maken van zonnepanelen met een hoog rendement, een accu met hoge capaciteit en een efficiënte LED lichtbron kunnen solar tuinverlichting de gehele nacht branden op een volgeladen accu.
Klinkt eenvoudig, maar hoe werkt dit proces dan precies? In dit artikel vertellen we je alles over solar lampen:
✓ Hoe werkt een zonnecel?
✓ Hoe lang brandt een solar lamp?
✓ Hoe lang moet een solar lamp opladen?
✓ Heeft een solar lamp zon nodig?
✓ Laadt een solar lamp op in de schaduw?
✓ Kun je een solar lamp in de winter gebruiken?
✓ Staat mijn solar lamp aan of uit?
✓ Kan ik mijn solar lamp batterij vervangen?
Hoe werkt een zonnecel?
Zonne-energie wordt geproduceerd door het fotovoltaïsch effect. Dit proces is geïntegreerd in een fotovoltaïsch paneel, ook wel een zonnepaneel genoemd. Dit paneel bestaat op zijn beurt weer uit zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit meerdere lagen monokristallijn silicium en chemicaliën die eenheden vormen van negatief-geladen elektronen en positief-geladen ruimtes. Als de zon gaat schijnen komen de negatief-geladen elektronen in beweging en worden deze richting de positief-geladen ruimtes geduwd. Deze ruimtes sturen deze stroom van elektronen direct naar een lichtbron of naar de batterij waar ze opgeslagen worden tot ze gebruikt kunnen worden. Hieronder is het fotovoltaïsch effect schematisch weergegeven:
Hoe lang brandt een solar lamp?
De brandduur van solar tuinverlichting hangt volledig af van de gebruikte componenten en de hoeveelheid zonlicht. Een solar lamp bestaat in de basis uit vier onderdelen, een zonnepaneel, een accu, een batterij-management systeem en een lichtbron. Bij een juiste combinatie van onderdelen kan een solar lamp tot wel 15 uur warm wit licht produceren. Uiteraard geldt de regel, hoe krachtiger de lichtbron hoe meer energie deze zal gebruiken. Hoe meer energie er opgeslagen kan worden in de accu, hoe langer en krachtiger de lichtbron kan branden. Hier komt dus een belangrijk punt aan bod, de efficiëntie van de onderdelen. Met de juiste combinatie kan verlichting op zonne-energie de gehele nacht branden:
-
Het zonnepaneel
Het rendement van de zonnecellen bepaalt hoeveel zonlicht er overdag omgezet kan worden in elektrische energie. Door gebruik te maken van de laatste technologie monokristallijn silicium zonnepanelen zal alle beschikbare energie van de zon ook daadwerkelijk worden opgeslagen, zonder verlies van rendement. -
De accu
De opgewekte energie dient opgeslagen te worden in een accu. Bij de accu is het belangrijk dat deze voldoende capaciteit heeft om alle energie op te slaan en deze geleidelijk af kan geven. Door gebruik te maken van lithium-ijzerfosfaat LiFe(PO4) accu’s met een capaciteit tot wel 8000mAh kan de lichtbron hier lang energie uit putten. -
Het batterij-management systeem
Nu het zonnepaneel de energie heeft opgewekt en de accu het heeft opgeslagen is het de vraag hoe de energie nu zo efficiënt mogelijk kan worden gebruikt? Door het integreren van de beste technologie batterij-management systeem (BMS) zal de lichtbron de accu geleidelijk ontladen. Het BMS zorgt ervoor dat de lichtbron actief wordt bij schemer en weer uitgeschakeld wordt bij daglicht. Zo wordt er geen energie verspild wanneer dit niet nodig is. Daarnaast zal het BMS ervoor zorgen dat de kracht van de lichtbron efficiënt wordt ingezet. Als de accu leger raakt zal de lichtbron automatisch dimmen. Door dit ingenieuze systeem kan een solar lamp moeiteloos de gehele nacht branden op een volgeladen accu. -
De LED lichtbron
Tenslotte is de laatste bepalende factor het energieverbruik van de lichtbron. Door gebruik te maken van energiezuinige LED-verlichting kunnen solar lampen veel langer branden. LED technologie is veel zuiniger dan traditionele gloeilampen. Daarbij kunnen ze een hoog aantal lumen (lichtsterkte) produceren met gebruik van weinig energie. Door het toepassen van de hoogste kwaliteit LED verlichting produceren solar lampen tot wel 450 lumen sfeervol wit licht tot wel 15 uur lang.
✓ Solar buitenlampen van Iplux®
Hoe lang moet een solar lamp opladen?
Afhankelijk van het zonlicht duurt het opladen van tuinverlichting op zonne-energie ± 3-5 uur. Hoe lang een solar lamp exact moet opladen is afhankelijk van verschillende zaken. Allereerst het beschikbare zonlicht. Het spreekt voor zich des te meer zonlicht er is, des te krachtiger het fotovoltaïsch effect zal zijn. Met andere woorden, er zal sneller en meer energie worden opgeslagen als er meer direct zonlicht is. Daarnaast zal de kwaliteit van het zonnepaneel bepalen hoeveel zonlicht er omgezet kan worden naar elektrische energie. Zonnepanelen met een hoog rendement zullen dus minder lang nodig hebben om de accu op te laden. Tenslotte is de hoek waarmee de zon haar licht projecteert op het paneel ook van invloed op het rendement. Hoogzomer zal de hoek van het zonlicht vrijwel haaks zijn (90 graden) en zal er meer energie opgewekt kunnen worden. Midden in de winter zal deze hoek veel minder haaks zijn waardoor er dus minder energie geproduceerd kan worden.
Heeft een solar lamp zon nodig?
Het simpele antwoord is ja, solar tuinverlichting heeft inderdaad zon nodig. Dat betekent niet dat een solar lamp niet oplaadt in de schaduw. Je kunt een solar lamp opladen zonder zon. De kracht waarmee de accu wordt opgeladen verschilt uiteraard wel. Idealiter wordt een solar lamp zoveel mogelijk in direct zonlicht geplaatst. Op deze manier zullen de lampen op maximale efficiëntie werken. Al het beschikbare zonlicht zal dan omgezet worden naar elektrische energie wat weer opgeslagen wordt in de accu. Maar wat als het niet mogelijk is om een solar lamp (de gehele dag) in direct zonlicht te plaatsen?
Laadt een solar lamp op in de schaduw?
In de schaduw zal een solar lamp ook opladen. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van indirect zonlicht. Dit kan diffuus zonlicht zijn wat bijvoorbeeld door de bladeren van een boom schijnt. Of het kunnen UV stralen zijn die door een pak bewolking heen schijnen en in meer of mindere mate het zonnepaneel bereiken. Daarnaast kan het ook gaan om reflecterend zonlicht wat door middel van weerkaatsing het zonnepaneel bereikt. Kortom, solar tuinverlichting kan wel degelijk gebruikt worden op schaduwrijke plekken en dagen. Echter, voor de meest optimale werking plaats je een solar lamp het liefst in direct zonlicht voor een zo lang mogelijke periode.
Kun je een solar lamp in de winter gebruiken?
Solar lampen werken nog steeds in de winter zo lang er voldoende zonlicht beschikbaar is om de accu op te laden. Dit kan direct of indirect zonlicht zijn. De stand van de zon veranderd in de winter ten opzichte van de zomer door de rotatie van de aarde. Dat betekent ook dat de stralingshoek minder haaks is in de winter. Voor de beste werking in de winter plaats je solar tuinverlichting zoveel mogelijk in direct zonlicht. Tuinen op het zuiden zullen het meeste zonlicht vangen tijdens de donkere dagen. Veel mensen vragen zich of een solar lamp nog wel werkt bij sneeuw of ijs. Het antwoord is ja, dankzij een IP65 afwerking zijn de producten beschermd tegen deze weersinvloeden. Het kan zijn dat er een laagje ijs op het geharde glas ontstaat. Echter zullen de UV stralen hierdoor heen schijnen. Mocht er echt een dik pak sneeuw op het zonnepaneel liggen, veeg dit er dan af voor een beter rendement. Afhankelijk van de plaatsing en de sterkte van het zonlicht, kunnen solar lampen in de winter ook de gehele avond branden.
Staat mijn solar lamp aan of uit?
Je kunt eenvoudig zien of een solar lamp aan of uit staat door de schemerkschakelaar af te dekken om zo duisternis te simuleren. De schemerschakelaar zit meestal verwerkt in het zonnepaneel. Als de solar lamp ingeschakeld staat en de batterij is opgeladen dan zal de LED lamp gaan branden. Als de solar lamp niet ingeschakeld staat dan zal de verlichting ook niet gaan branden. Volg de onderstaande stappen om erachter te komen of een solar lamp in- of uitgeschakeld staat en of er een mogelijk probleem is. Let op, solar lampen die uitgeschakeld staan zullen ook niet op kunnen laden:
- Stap 1: Dek de schemerschakelaar af met bijvoorbeeld een donkere doek om zo duisternis te simuleren. De schemerschakelaar zit meestal ingebouwd in het zonnepaneel.
- Stap 2: Kijk of de verlichting nu gaat branden. Zo ja, dan staat de solar lamp ingeschakeld en zal deze ook kunnen opladen in het daglicht, Zo nee, dan kan het zijn dat de solar lamp uitgeschakeld staat. Ga dan door naar stap 3.
- Stap 3: Druk op de aan/uit knop en herhaal stap 1. Als de solar lamp nu gaat branden dan staat de lamp ingeschakeld. Als de solar lamp nu nog steeds niet gaat branden ga dan door naar stap 4.
- Stap 4: Zet de solar lamp minimaal 4 uur in direct zonlicht om goed op te kunnen laden en herhaal stap 1. Als de solar lamp nu niet gaat branden, druk éénmaal op de aan/uit knop en plaat de lamp opnieuw minimaal 4 uur in direct zonlicht en herhaal hierna stap 1. Als nu de lamp nog steeds niet gaat branden ga dan door naar stap 5.
- Stap 5: Uw solar lamp heeft hoogstwaarschijnlijk een technisch probleem. Deze kunnen altijd opgelost worden, neem contact met ons op en wij zullen het probleem voor u oplossen.
Kan ik mijn solar lamp batterij vervangen?
Het is mogelijk om de batterij van een solar lamp te vervangen. De accu is een apart onderdeel van de solar lamp welke vaak is gekoppeld via een plug-and-play systeem. Hierdoor kan de accu eenvoudig vervangen worden mocht dit noodzakelijk zijn. De accu dient wel weer stof- en vochtvrij teruggeplaatst te worden. Over het algemeen is het echter niet nodig om de batterij te vervangen omdat Iplux® tuinverlichting op zonne-energie zijn voorzien van de laatste technologie LiFePO4 accu's. Deze accu's zijn zeer efficiënt en hebben een jarenlange levensduur. Daarbij zijn ze bestand tegen temperaturen tussen de -25°C en +60°C en zijn de armaturen volledig IP65 waterproof. Hier kunt u meer lezen over de kwaliteit van Iplux®. Mocht het toch voorkomen dat de accu aan vervanging toe is dan is dat altijd mogelijk via één van de onderstaande opties:
- Optie 1: Accu laten vervangen.
Wij kunnen de accu voor u vervangen zodat u hier zelf geen zorgen over hoeft te maken. U stuurt simpelweg de solar lamp naar ons toe en wij doen de rest. Binnen een aantal werkdagen ontvangt u uw solar lamp retour en kunt u weer genieten van uw verlichting. Iplux® biedt standaard 2 jaar garantie en vervanging binnen deze termijn is volledig kosteloos. Hierna rekenen wij een kleine vergoeding. - Optie 2: Accu zelf vervangen.
Het is ook mogelijk om uw accu zelf te vervangen. U ontvangt van ons een nieuwe accu en bijbehorende handleiding. Hiermee kunt u gemakkelijk zelf de accu vervangen en kunt u snel weer genieten van uw verlichting. Iplux® biedt standaard 2 jaar garantie en vervanging binnen deze termijn is volledig kosteloos. Hierna rekenen wij een kleine vergoeding.
Conclusie, hoe werkt een solar lamp in het kort?
Een goede kwaliteit solar lamp werkt door het efficiënt omzetten en opslaan van zonne-energie om 's nachts helder licht te bieden.
- Zonnepaneel: Overdag vangt het zonnepaneel zonlicht op en zet dit om in elektriciteit, die wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij.
- Oplaadbare Batterij: De batterij slaat de opgewekte energie op voor gebruik wanneer het donker wordt.
- LED Lampen: Energiezuinige LED-lampen gebruiken de opgeslagen energie om helder licht te geven met een lange levensduur.
- Lichtsensor: Deze sensor detecteert wanneer het omgevingslicht afneemt en schakelt de lamp automatisch in bij schemering.
- Elektronisch regelcircuit: Beheert het laad- en ontlaadproces van de batterij om optimale prestaties te waarborgen en overbelasting te voorkomen.
Door deze componenten samen te laten werken, biedt een solar lamp betrouwbare en milieuvriendelijke buitenverlichting.